استان قم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گفت:امسال شعار هفته جهانی خاک آب و خاک منشاء زندگی نامگذاری شده است

محمد رضا حاجی رضا عنوان کرد: امسال شعار هفته جهانی خاک آب و خاک منشاء زندگی نامگذاری شده است چرا که پایداری بشر منوط به دو مولفه مهم است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: کشاورزی حفاظتی می‌تواند به بخش کشاورزی اصفهان، سمنان، مرکزی و قم که بارش کم و تبخیر بالا دارند نظام دهد و تولید را حفظ کند؛ کشاورزی حفاظتی با کاهش ورود و خروج ماشین‌آلات به عرصه کشاورزی در حفاظت از خاک موثر است.

وی با بیان اینکه در کشور و استان قم به دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی‌ها وضعیت ناپایداری داریم، افزود: در ۴۰ سال گذشته در حوزه تامین آب، از آب‌های سطحی با هدف حفظ کشاورزی به سمت استفاده از آب‌های زیرزمینی رفتیم و با وجود این کاهش منابع آبی سعی داریم که بخش کشاورزی را مدیریت کنیم.

حاجی‌رضا ادامه داد: با گذشت ۷۰ روز از پاییز شرایط بارش‌ها در استان نامساعد است اما پذیرفتیم که می‌توانیم آب را مدیریت کنیم در حالی که خاک ملاحظات ویژه‌ای وجود دارد.

وی افزود: بیش از ۳۵ درصد منابع آب استان شور است و با تزریق به زمین، بافت خاک را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما با نگاه عالمانه باید از این ظرفیت‌ها در راستای تامین امنیت غذایی و حفظ اشتغال حوزه کشاورزی استفاده کنیم.

حاجی‌رضا با تاکید بر اهمیت سلامت خاک در حوزه کشاورزی بیان کرد: با نگاه علمی و دانش بنیانی برای مصرف بهینه کود و سم با هدف حفاظت از خاک برنامه داریم؛ چرا که مصرف بدون ملاحظه کود بافت و سلامت خاک را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی آموزش کشاورزان و بهره‌برداران در راستای پایش و تناوب در استفاده از خاک را مهم دانست و گفت: کشاورزی حفاظتی از مهم‌ترین برنامه‌ها در راستای حفظ منابع خاکی است.

حاجی‌رضا یادآور شد: کشاورزی حفاظتی می‌تواند به بخش کشاورزی اصفهان، سمنان، مرکزی و قم که بارش کم و تبخیر بالا دارند نظام دهد و تولید را حفظ کند؛ کشاورزی حفاظتی با کاهش ورود و خروج ماشین‌آلات به عرصه کشاورزی در حفاظت از خاک موثر است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم با بیان اینکه رویکرد جهاد کشاورزی حفاظت از خاک به عنوان مهم‌ترین مؤلفه‌های کشاورزی است، افزود: باید نگاه به خاک عالمانه باشد و جهاد کشاورزی در این حوزه مسئولیت مستقیم دارد.

وی در پایان تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی را تهدید آینده تغذیه کشور و آینده این نظام و انقلاب دانست و گفت: مسئله تغییر کاربری‌ها خاک حاصل خیز را از دسترس عرصه کشاورزی خارج می‌کند.

طرح‌های مصرف بهینه کود و سم در مزارع قم برای حفظ سلامت خاک اجرا شد

مدیرکل حفاظت از محیط زیست قم نیز همچنین در این نشست گفت: از سال ۱۳۹۶ قانون حفاظت از خاک در کشور تصویب و در این قانون همه باید‌ها و نباید‌ها و مسیر حرکت در راستای حفاظت از خاک به خوبی مشخص شده‌است.

محمد حسین بازگیر تاکید کرد: برای تشکیل یک سانتی‌متر خاک قرن‌ها زمان نیاز است و این درحالی می‌باشد که عده‌ای این عنصر ارزشمند را با رها کردن فاضلاب، پسماند و استفاده نامناسب از طبیعت به اسم بهره‌برداری از بین می‌برند.

او با اشاره به این که بهره‌برداری تعریف دارد و باید ضوابط محیط زیستی در آن رعایت شود، افزود: در همین رابطه اگر با نام بهره‌برداری بدون رعایت شرایط و ضوابط لازم دریاچه نمک آسیب ببیند این مشکل به دشت مسیله که از کانون‌های گرد و خاک استان است کشیده خواهد شد.

بازگیر عنوان کرد: ما حامی تولید هستیم، اما به عنوان حافظان منابع طبیعی استان نمی‌توانیم اجازه دهیم با رعایت نشدن دستورالعمل‌ها و ضوابط از جمله مدیریت نشدن پسماند‌ها و ضایعات تولید، عرصه‌های طبیعی استان و در ادامه سلامت شهروندان دچار آسیب شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قم گفت: اطلس آلودگی خاک استان نیز با همکاری مراکز علمی و با انجام نمونه برداری‌های لازم در حال آماده سازی است که تکمیل آن به طور حتم نقش مهمی در موفقیت طرح‌های مورد نظر در زمینه حفاظت از خاک خواهد داشت.

طرح‌های مصرف بهینه کود و سم در مزارع قم برای حفظ سلامت خاک اجرا شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم نیز در این نشست  بیان کرد: به طور حتم خاک بستر حیات است و همه فعالیت‌های بشر بر روی این عنصر طبیعی انجام می‌شود، بنابراین حفاظت از آن اهمیت بسیار زیادی دارد.

محمد شعاعی گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قم برای جلوگیری از فرسایش خاک و حفاظت از آن اقدام‌های گسترده‌ای را انجام داده است که از جمله آن اجرای عملیات آبخیزداری در سطح ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان با ایجاد ۲ هزار و ۶۰۰ سازه است.

شعاعی  افزود: همچنین این اداره‌کل با تقویت پوشش گیاهی و برنامه‌ریزی برای کاشت هشت میلیون اصله نهال طی چهار سال به دنبال حفاظت از خاک استان در برابر تهدید‌های محیطی است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم عنوان کرد: استان قم حدود ۲۰۰ هزار هکتار عرصه بیابانی دارد که به عنوان کانون‌های فرسایش خاک مورد توجه قرار دارند و ما برای حفاظت از خاک در این مناطق، موضوع تقویت پوشش گیاهی با کاشت گیاهان مقاوم در برابر بی‌آبی و گرما را دنبال می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا