
زهره نعلبندی
تفکیک نیوز، خانواده نخستین محیط تربیتی برای کودک است و مادر به عنوان الگوی عملی و تاثیرگذار، روی شخصیت و طرز تفکر فرزندان به ویژه دختران نقش بسزایی دارد و رفتار، کردار و پندار او مستقیما در فرایند رشد و تکوین فرزند تعیین کننده است.
شاید برای همین است که امام صادق میفرمایند: «خوش بخت كسی است كه مادرش دارای گوهر گران بهای عفت باشد».
به اذعان روانشناسان، كودک به راحتی رفتار و صدای مادر را تشخیص میدهد و آن را دنبال میكند. رفتار مادر برایش كاملا آشناست و حافظهاش مملو از خاطراتی از این رفتارها است؛ از این رو از رفتار و شكل آنها عكس برداری و در حافظه ی خود ذخیره میكند و چون پایههای اساسی رشد شخصیت كودكان و نوجوانان از طریق تقلید نهاده میشود و این شیوه ی تقلید هم از راه شنیداری و هم از طریق بصری حاصل میشود در نتیجه رفتار مادر تاثیر بسیاری بر رفتار کودک دارد.
از این رو مادران چون ارتباط بیشتری با فرزندان دارند، مسئولیت سنگین تری در تربیت دختران دارند و لازم است در مواجهه با نامحرم از حجاب کامل، مثل چادر استفاده نمایند، تا از این طریق فرزندان دختر نیز از همان کودکی با حجاب اسلامی آشنا شوند و با آن انس بگیرند.
علاوه بر این مادر باید با زبان نرم، مهربان و کودکانه علت عملش را تبیین کند تا کودک بیشتر با حجاب و فلسفه آن آشنا شود و به آن علاقمند شود.
اما پدر نیز در این زمینه نقش دارد چراکه بسیاری از موارد بدحجابی و پوشش نامناسب دختران و زنان حاصل آسیب در غیرت مرد خانواده است.
اما مهمترین نکته هماهنگی میان شیوههای تربیتی پدر و مادر است اینکه مادر فرزندش را ترغیب به حجاب کند و پدر خانواده حجاب را زیر سوال ببرد و یا با آن مخالفت کند یا اصلا این مسئله برایش اهمیتی نداشته باشد بدون شک تاثیر تلاشهای مادر کاهش مییابد چرا که عمده کودکان و بویژه دختران به دنبال تایید شدن از سوی پدران خود هستند و معمولا به کارهایی روی میآورند که تشویق پدر را به همراه داشته باشد.
در نتیجه خانواده نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا میکنند.